Davado in the picture: stemmige Drentse seizoenen trekken de aandacht

 

Afgelopen zondag werd door Wessel Berkhout de fotografische opening verricht van de expositie “Ik zie, ik zie, heb jij het ook gezien?”

24-01-2015, voorbereidingen (8)

Vele weken lang heeft Daphne van Dommelen gewerkt voor deze dag. Ze wikte en woog: Zal ik deze? Of, nee, díe! Steeds weer haalde zij haar op canvas afgedrukte foto’s tevoorschijn en bekeek de resultaten; ze maakte groepjes en hergroepeerde.
Niet zo lang voor de opening maakte zij haar beslissing en bierg zij haar schatten op in de gereedliggende dozen. Nu niets meer veranderen.

24-01-2015, voorbereidingen (12)

Op zaterdag voor de opening arriveerde zij samen met haar toegewijde partner Elroy in de Taalwerkplaats om het zaaltje in te richten. Het was nog een hele klus. Daphne wist precies wat ze wilde. De seizoenen moesten in elkaar overvloeien met elk zijn eigen kleur en verschijningsvormen. Opnieuw werden de foto’s uitgespreid op de tafels in het theater en gegroepeerd. Daphne en Elroy waren er de hele middag zoet mee.

25-01-2015, opening tentoonstelling (2)

Toen de volgende dag belangstellenden binnendruppelden was het zaaltje nog halfdonker. Trotse familieleden en bewonderende vrienden en kennissen vulden al snel de ruimte en dronken een kop koffie of thee in afwachting van wat komen ging.
Als eerste nam Daphne zelf het woord, heette de gasten hartelijk welkom en legde het onderwerp van de expositie uit.
Na haar betrad Mart Brok het podium en declameerde een gedicht dat hij speciaal voor deze gelegenheid had gemaakt. Mart houdt ervan nieuwkomers te stimuleren en was vol lof over de prestaties van deze omhoogschietende, enthousiaste fotografe.

25-01-2015, opening tentoonstelling (5)   25-01-2015, opening tentoonstelling

25-01-2015, opening tentoonstelling (7)

Na Mart was het woord aan de plaatselijke fotograaf en producent van het krantje ‘De Tweelingdorper’ Wessel Berkhout. Wessel was tot nu toe nog onbekend met het werk van Davado en had de eer haar werk voor te stellen aan het publiek. Tijdens zijn openingstoespraak nodigde hij Daphne uit om ook naar voren te treden en tussen hen ontstond een publiek gesprek over fotografie. Wessel heeft al een langere loopbaan als fotograaf en refereerde aan de veranderingen die hij in de loop der tijd heeft meegemaakt. Een fotograaf gaat tegenwoordig niet meer de donkere kamer in om foto’s te ontwikkelen en af te drukken. Het komt nu aan op een goed toestel en veel inspiratie. Fotograferen is tegenwoordig vooral: veel zien.
Hierna werden plechtig de spotlichten op het werk gericht en klonk zachtjes de muziek van Vivaldi, die ook gericht is op de wisselende seizoenen.

Nu was het aan de gasten om Davado’s werk te bewonderen.
Men verdrong zich voor de doeken en vier foto’s werden nog dezelfde dag geclaimd door enkele gasten. Intussen kon men genieten van een drankje en een hapje, dat door de trotse vader van Daphne werd aangeboden.
Met recht mogen wij spreken van een succesvolle dag!

Mensen, komt dat zien: de vier seizoenen van Daphne van Dommelen, twee maanden lang in de Taalwerkplaats.
U bent van harte welkom in de voormalige waterzuivering, Taalwerkplaats Drenthe aan de Zijtak OZ 66, Nieuw Amsterdam op zondagmiddag, tijdens de komende evenementen en op afspraak: 0591-564303

 

Taalwerkplaats Drenthe 2014